KAKO IZGRADITI POVERENJE KROZ IGRU?

Najvažnija stvar u roditeljstvu je da izgradimo sa decom odnos takav da oni dođu prvo nama i sve ispričaju i dobro i loše, da nemaju potrebu i želju da od nas nešto skrivaju i da jedva čekaju da sa nama podele svoje lepe i ružne trenutke. Zato je potrebno izgraditi duboko poverenje sa detetom, jer je ono baza za ovakav odnos.

Prva i osnovna stvar koju morate uvek imati na umu jeste da se poverenje ne gradi kroz razgovor (iako je razgovor naravno jako bitan i treba svakog dana bar 15 minuta da razgovarate sa svojim detetom), nego se gradi kroz jezik deteta, a to je igra. 

Kako se to razgovara kroz igru

Za početak treba da prihvatite poziv na igru, da osetite kada Vaše dete želi da se igra i da toj igri pristupite. Poziv deteta na igru je kao poziv drugarice na kafu, mesto kroz koje može da izloži sve svoje muke i oseća se saslušano. Deca igračke koriste kao neku vrstu provodnika za svoje emocije, dešavanja, strahove…

Postoji nekoliko tipova igara, ja ću ovde pisati o dve, koje Vas mogu dublje upoznati sa detetom.

  • Igre sa lutkama

Dete lutkama daje situacije i uloge koje je i samo doživelo i videlo. I tako ćete videti barbike koje se svađaju u parkiću, bebe koje jedu ručak u vrtiću, plišane igračke koje neće da spavaju jer se boje mraka…

Detetu je jako teško da verbalizuje svoje emocije i prepričava situacije u kojima se nalazi, ali ih vrlo lako preoblikuje u igru i predstavlja kroz igračke.

Na Vama je da slušate šta se to dešava sa lutkama, kao i da vodite tu igru ka informacijama koje su Vam značajne za bolje upoznavanje deteta ili situacije koja Vas zanima. 

  • Imitacije

Pitajte dete da Vas imitira. Videćete ono što dete vidi i najbolje pamti u vezi Vas. Ponekad brižnog roditelja i punog ljubavi, ponekad ljutog, čak i tužnog. Dete sve vidi i prihvata. 

Imajte na umu i da će dete na svakih mesec dana da menja imitaciju, tako da kroz redovne imitacije možete da vidite kako se slika i poverenje kod deteta menjaju. 

Koristite imitacije i za upoznavanje odnosa sa učiteljicama, vaspitačima, bakama i dekama, drugarima, komšijama…

Kada znate sami kako da pokrenete ovakve igre, dete se oseca kao da ulazite u njegov svet i otvara Vam se kroz igru. Uživaće u tome jer se tako oseća kao da govorite njegov jezik i kroz igru možete bezbroj stvari saznati kako o sebi tako i o detetu, a najvažnije o slici koje dete ima o svetu i o Vama. 

Kada od ranog detinjstva razvijete komunikaciju kroz igru, dete i kada odraste, na Vas gleda kao na osobu od poverenja koja je svesna njegovog/njenog sveta.

Nemojte misliti da je igra samo igra. To je način komunikacije, upoznavanja i građenja odnosa za čitav život. Kroz ovaj odnos mi pokazujemo detetu da nam je stalo da ga bolje upoznamo i da mu se uvek približimo na način koji je njemu/njoj potreban. 

U radu sa preko 1000 dece u 8 godina rada u Eudvenu otkrila sam i naučila na kakve igre deca reaguju i kako grade iskreno poverenje. Gde se kroz igru otvaraju, dele najintimnije trenutke i dubinski se povezuju. Deca koja su pre šest godina išla u Eudven, kada me sretnu na ulici i dalje potrče u zagrljaj i puni su nekih priča koje žele sa mnom da podele. 

Neke od igara koje koristimo na časovima prilagodila sam odnosu roditelj-dete i ispisala u PDF knjigama “Eudven igre” za decu od tri do sedam godina i “Rastimo uz igru” za decu od prve do treće godine. 

Knjige možete naručiti putem ovog linka: 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *