TAJNA TEHNIKA POSLUŠNOSTI DECE

Kako da se deca drže dogovora?

Svakom roditelju je bitno da nauči svoje dete da poštuje dogovor. Prvenstveno zbog buduće izgradnje ličnosti, ali i zbog olakšanog funkcionisanja svakodnevne komunikacije sa detetom. Sigurno ste svi barem jednom prošli kroz situaciju gde napravite plan, dogovorite se šta ćete raditi, spremite se i odjednom sve se zaustavlja. Dete odbija da ispoštuje dogovoreno i neretko negira postojanje bilo kakvog pređašnjeg razgovora koji je uključivao pristanak na neku aktivnost, plan, dogovor. To su sve one situacije u kojima se dogovorite da treba da pojede i meso i povrće, ali kada dođe ručak dete neće ni da pogleda salatu ili se dogovorite da nikada neće pretrčavati ulicu kada je napolju, ali se to ipak dogodi.

Šta ne treba raditi?

U takvim situacijama, verujem, svima može ponestati strpljenja. Pri uspostavljanju dogovora postoje tehnike koje morate izbegavati. Bilo kakva pretnja kaznom neće biti učinkovita. Predstavljanje dogovora kao neke vrste ultimatuma ili ucene kod većine dece može izazvati kontraefekat. Kako onda motivisati dete da „održi reč“?

Kroz našu školu profesori su koristili različite načine kako bi u svakoj grupi održavali atmosferu dovoljno mirnu za rad, a dovoljno nemirnu za opuštanje i potpuni razvoj mašte i kreativnosti. Jedna tehnika, naše profesorke Tamare, se apsolutno izdvojila i za sada nas nikada nije “izdala“.

Nevidljivi ugovori

Ovo je siguran recept za svaki roditeljski kolač. Pre početka časa u našem slučaju, a pre uspostavljanja nekog dogovora u vašem, ponudite detetu da potpiše ugovor. Ozbiljno pristupite tome, objasnite im da je to važan dokument koji stariji koriste da zaključe poslove, u zavisnosti od uzrasta možete spomenuti i neki pravni pojam koji podiže ovaj razgovor na viši nivo ozbiljnosti.

Stavke ugovora određujete vi, na našim časovima to su:

-Da se ne priča dok drugi pričaju

-Da se ne trči kroz salu

-Da se ne prosipa voda po podu

-Da se peva glasnije

Svaki ugovor je specifičan i u skladu sa potrebama grupe. Na kraju nevidljivom olovkom mi se kao jedna strana ugovora potpišemo, a zatim svako dete pojedinačno uzima nevidljivu olovku i stavlja svoj potpis. Verovali ili ne, čak i deca koja ne pišu još uvek uzimaju “olovku“ u ruke i ozbiljno shvataju ovaj zadatak. Nakon tog zvaničnog čina, pozdravimo se rukovanjem i okačimo nevidljivi ugovor na zid, na neko upadljivo, vidno mesto.

U svakom trenutku kada dete ne poštuje neku stavku, podsećamo ga na ugovor koji postoji. Oni su maštovita bića i apsolutno svaki put ovo uspe! Podsete se ugovora i odmah se smire. Na ovaj način postižete željeni efekat kroz igru. Činite vaspitavanje dece zabavnim i lakim.

Isprobajte ovu tehniku i dogovori će se sklapati lako, kao da imate čarobni štapić. Podelite ovu tehniku sa prijateljima i poznanicima, jer naša misija je ulepšano detinjstvo i deci i roditeljima

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *